Yeni Kalp Görüntüleme Yöntemleri İle Sağlıklı ve Uzun Yaşam

Yayınlanma Tarihi: 6 Ekim 2016, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Buğdaycı, kalp hastalıklarının günümüzde ölümlerin başta gelen sebebi olduğunu belirterek, tıp alanındaki ilerlemeler sayesinde kalp hastalıklarının giderek daha hızlı ve erken teşhis edilebildiğini ve yeni tedavi yöntemleri ile hastaların daha kaliteli ve uzun yaşam sürebildiklerini ifade etti. Teknolojik gelişmelerin en bariz şekilde görüldüğü alanlardan birisinin radyoloji, yani görüntüleme olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Buğdaycı, kalp görüntüleme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

En son Bilgisayarlı Tomografi (BT) teknolojisi ile milimetreden daha ince detayları bir saniyeden daha kısa sürede görüntüleyebilmenin mümkün olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Buğdaycı, bu sayede sürekli hareket halinde olan kalbimizin üzerindeki ince koroner damarları görüntüleyebilmenin mümkün olduğunu ve koroner BT Anjiyografi’nin doğruluğunun, klasik kalp anjiyografisine çok yaklaştığını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Buğdaycı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Koroner BT Anjiyografi normal bir damar yolundan damarları görünür hale getiren iyotlu boyar maddenin (kontrast madde) verilmesi ile yapılır. Eğer kalbiniz çok hızlı atıyorsa, işlem öncesinde kalbinizi biraz yavaşlatacak ilaç kullanmanız gerekebilir. Yeni cihazlar görüntülemeyi bir kalp atımından daha kısa sürede tamamladıklarından buna ihtiyaç kalmayabilir.

Klasik kalp anjiyografisine göre avantajları, daha az riskli olması ve damar dışı yapıları da görüntülediğinden, rastlantısal olarak ek hastalıkları yakalayabilmesidir. Ancak her hasta işleme uygun olmayabilir. Doktorunuz uygun olup, olmadığınızı size bildirecektir.

Bilgisayarlı Tomografi’nin röntgen ışınları ile görüntüleme yaptığını unutmayınız. Bu nedenle koroner BT anjiyografi tarama yöntemi olarak, ya da merak gidermek için kullanılmamalıdır. Eğer kalp damar hastalığı riskiniz yüksekse ve doktorunuz daralmış damarlarınızı açmaya yönelik işlem yapacaksa, klasik anjiyografi yapmak daha doğrudur.

Manyetik Rezonans (MR) da günümüzde kalp görüntülemesinde kullanılmaktadır. Gelişen bilgisayar teknolojisi ile işlem süreleri kısalmıştır. Özellikle kalp kası ve kalp zarını görüntülemede başarılıdır. Duvar ve kapakçık hareketleri MR ile incelenebilir. Ancak kalp damarlarını görüntülemede BT kadar başarılı değildir. Fakat radyasyon kullanmadığından çocuklarda damar görüntülemesinde kullanılabilir.

Yrd. Doç. Dr. Buğdaycı, kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde her geçen gün ilerleme kat edildiğini söyledi ve “Ancak hastalanmamak yine de sizin elinizdedir.” diyerek sözlerini tamamladı.