Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

Prof. Dr. Nahide Gökçora Dünya Kanser Günü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Prof. Dr. Nahide Gökçora Dünya Kanser Günü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
Yayınlanma Tarihi: 4 Şubat 2016, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklamalarda buluncu. İstatistiksel verilere bakıldığında hayatı boyunca her üç kadından biri ile her iki erkekten birinin kanser olacağı ve dünya nüfusunun yüzde on beşinin kanserden dolayı yaşamının son bulacağının öngörüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Gökçora, kanserin, yaşamımızın her günü ve her saati yaşadığımız bir gerçek olduğunu, ayrıca mücadele etmesi çok zorlu olan bu hastalığın destek ile aşılması gereken bir süreç olduğunu kaydetti.

"Kanser; hastaları, aileleri, toplumları, hatta ülkeleri aşan bir hastalıktır ve iş birliği gerektiren bir evrensel sorundur." diyen Prof. Dr. Gökçora, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi olarak hastaların, hasta yakınlarının ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik sağlık hizmetlerinin sunulabilmesi için çağdaş, bilimsel, dünya standartlarına uygun ve sürekliliği olan bir Kanser Kayıt Sistemi oluşturmak hedefinde olduklarını, bununla birlikte uluslararası standartlarda kayıt yapan ülkeler arasına KKTC'nin de adını yazdırmak, verilerin uluslararası ve yerel düzeyde karşılaştırılabilirliğini mümkün kılmak, ülke olarak dünyada kanser bağlamında nerede bulunulduğunu görmeyi amaçladıklarını vurguladı. Prof. Dr. Gökçora, bu doğrultuda Ulusal Kanser Kontrol Programı oluşturulmasına katkı koymak için KKTC Sağlık Bakanlığı ortaklığı ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti desteği ile "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Kanser Kayıtçılığı ve Kanser Tarama Projesi"ni yürüttükleri ifade etti. Prof. Dr. Nahide Gökçora şu açıklamalarda bulundu:

"Bugüne dek proje çerçevesinde kanserde toplum temelli kayıtçılık esasları, CanReg adlı kanser yazılımının kullanımı, kanserin safhalandırılması gibi konularda TC Kanser Dairesi ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından eğitimler düzenlenmiş ve bu eğitimlere Fakültemiz katılım desteği sağlamıştır. Çok yakın gelecekte ise kayıtçılık için gerekli altyapının sağlanması beklenmektedir. Kanser ile mücadele tarihine bakıldığında başarılı olmanın tek yolunun iş birliğinden geçtiği açıktır ve bu işbirliği Farber'i kemoterapinin icadına yönlendirmiştir. Kanser ile mücadeleyi tek cephede vermek mümkün değildir. Bu mücadelede akademi ve tıp bileşenlerinin yanında sivil toplum örgütlerinin yeri ve hizmetleri de esastır.

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi olarak 29 Şubat 2016 tarihinde bu nedenle düzenleyeceğimiz bir törenle toplumumuzda kanser bilincinin oluşturulmasında rol almış sivil toplum aktivistlerini onurlandıracak ve "KKTC'de Kanserle Mücadelede Gelinen Yer" adlı bir panele ev sahipliği yapacağız."       

DAÜ Web Siteleri