Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ, SAĞLIK BAKANLIĞI VE LEFKOŞA BELEDİYESİ’NDEN KANSERE KARŞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ, SAĞLIK BAKANLIĞI VE LEFKOŞA BELEDİYESİ’NDEN KANSERE KARŞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
Yayınlanma Tarihi: 1 Nisan 2019, Pazartesi

DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ, SAĞLIK BAKANLIĞI VE LEFKOŞA BELEDİYESİ'NDEN KANSERE KARŞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığı ve Lefkoşa Belediyesi işbirliği ile düzenlenen "Kansere Karşı Farkındalık Sempozyumu", 28 Mart 2019 Perşembe günü, saat 17:30'da, Lefkoşa Bedesten'de yapıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını Lefkoşa Belediyesi Belediye Başkanı Sn. Mehmet Harmancı ve Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. Sempozyum kapsamında DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Bor,  DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bülent Sezgin, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm. Psikolog Naife Sevdalı Zaim ve Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Dr. Dyt. Ayşe Okan tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

 

"Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır"

Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora konuşmasında, erken teşhisin kanser hastalığının tanı ve tedavisindeki önemini vurguladı. Özellikle kandınlarda sık rastlanan bir kanser türü olan meme kanserinin belirti ve risk faktörlerine değinen Gökçora, meme kanserinde doğru bilinen yanlışlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 


"Düşük şiddette iyonlaştırıcı radyasyon çok düşük kanser riski içermektedir"

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Bor gerçekleştirdiği sunumla radyasyonun yarattığı kanser riski hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Bor, klinik incelemelerde kullanılan radyasyon dozları ve radyasyonla ilgi olarak toplumda doğru bilinen yanlışlara değindi.

 

"Meme kanserinin erken tanısında, kendikendine muayene çok değerlidir"

Program kapsamında sunumunu gerçekleştiren DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bülent Sezgin, kadınlarda kendine kendine meme muayenesinin nasıl yapılabileceği konusunda hem teorik hem de maket üzerinde pratik olarak katılımcıları bilgilendirdi. Sezgin, kendine kendine ve düzenli bir şekilde meme muayenesi yapılmasının kadınlarda erken teşhise olanak sağladığını vurguladı.

 

"Kanser hastalarına en uygun tedavi hastalığın fiziksel tedavi ve bakımıyla birlikte, psikiyatrik ve psikososyal bakım tedavilerinin de bir ekip olarak bütüncül olarak  sunulmasıyla mümkündür..."

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm. Psikolog Naife Sevdalı Zaim 'Kanser Hastalarında İyilik Hali' konulu sunum gerçekleştirdi. Uzm. Psikolog Zaim, kanser hastalığına yakalanan bireylerin yaşadığı ve yaşayabileceği psikolojik durumları tanımlarken, kanser hastalarında 'iyilik hali' nin oluşabilmesi için gerekli olan bileşenler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

"Kanserden korunmak için rengarenk beslenin"

Sempozyumun kapanış sunumunu gerçekleştiren Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Dr. Dyt. Ayşe Okan kanserden korunmada beslenmenin önemini vurgulayarak, günlük hayatta sağlıklı besin tüketebilmek için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

 

Sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Yard. Doç. Dr. Bülent Sezgin'in ilgili katılımcılara kendine kendine meme muayenesinin nasıl yapılabileceğini maket üzerinde uygulamalı olarak göstermesinin ardından sempozyum son buldu.



DAÜ Web Siteleri