Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

2-8 KASIM LÖSEMILI ÇOCUKLAR FARKINDALIK HAFTASI

2-8 KASIM LÖSEMILI ÇOCUKLAR FARKINDALIK HAFTASI
Yayınlanma Tarihi: 11 Kasım 2019, Pazartesi

''2-8 Kasım Lösev tarafından lösemili çocuklara armağan edilen bir haftadır. Bu anlamlı haftaya biz Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi öğrencileri olarak kayıtsız kalamazdık ve bu özel haftada KKTC'de lösemi ve kanser için var gücüyle mücadele eden Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı'nı fakültemize davet ettik. Bu etkinlikte ilik donörü olmanın ne kadar önemli olduğunun altı çizildi ve bir çok insanın sebepsizce korktuğu ilik transplantasyonu hakkında bilgi verildi. Ayrıca fakülte öğrencilerinden kayıt yaptırmak isteyen gönüllülerden tükürük örneği alınarak ilik bankasına kayıtları yaptırıldı.

Kemal Saraçoğlu Vakfı KKTC vatandaşlarından gönüllü donör olmak isteyen bireylerden kayıt alıyor ve bu kayıtları dünya ilik bankasına gönderiyor ve bunun ile beraber aslında tüm dünya ilik kayıtları bir çatı altında toplanıyor. Kıbrıs'ta yaşayan birinin iliği İtalya'da yaşayan bir hastanın iliğiyle uyum gösterebiliyor ve donör olarak ona umut dolu bir gelecek kurmasında yardımcı olabiliyoruz.

İlik transplantasyon işlemi iki farklı yöntemle yapılıyor. Birincisi aferez yöntemi. Aferez yönteminde donör olacak kişi 4 gün boyunca sabah akşam aşılanıyor ve kanda kök hücre sayısı artırılıyor ve 5. gün kök hücreler kandan süzülüp alınıyor ve kan kök hücrelerden ayrıştırılıp tekrardan donöre veriliyor. İkinci yöntem ise tıbbi operasyondur yani diğer adı ile kemik iliği aspirasyonu. Bu işlem için donör bir gün önceden hastaneye yatıyor ve ertesi günü yarın saat sürecek genel anestezi ile bir operasyon geçiriyor ve aynı gün hastaneden taburcu olabiliyor. Hangi yöntemin kullanılacağı hastanın durumu ve hastalığı belirliyor. Kemal Saraçoğlu vakfına donör kaydı yaptırmak için gerekenler; 18-45 yaşında sağlıklı bir birey olmak, KKTC vatandaşı olmak ve daha önce bu amaç için örnek vermemiş olmak.

Bugüne kadar 66 KKTC vatandaşı ilik donörü olmuştur ve bu KKTC nüfusuna kıyasla çok iyi bir sayıdır. Yani 66 insanın umudu olmuşuz. Belki o 66 kişiden birkaçı doktor, diğer birkaçı öğretmen, belki diğer bir kaçı avukat, polis... Yani belki yarınlarımızın umudu olmuşlardır. Biz insanoğlu güzel şeyler yapmanın sadece çok çalışmakla, başarıyla, parayla geldiğini düşünebiliriz. Fakat atladığımız bir şey var o da iyi bir insan olmak. İyilik yapmak için ne çok zengin olmaya ne de çok zeki olmaya ihtiyacımız vardır.  İhtiyaç duyduğumuz tek şey yüreğimizdeki merhamet. Eğer kalbimizi sıcak tutarsak, eğer kendimizi onların yerine koyup ne hissettiklerini biraz bile hissedersek. Eminim ki bir an bile düşünmeden sağlıklı olan herkes donör olmak isteyecektir çünkü bize verilen bu hayatta en değerli şey ne kadar iyilik yaptığımız hele ki birer hekimsek bizim bunu yapmak boynumuzun borcudur. Donör olmak için çok geç kalmamalıyız çünkü belki bizim için bir günün çok büyük bir önemi yok fakat o, bir gün sonra hayatta olmayabilir.''

 

Salih Çanlar

Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi

DAÜBAT Genel sekreteri


DAÜ Web Siteleri