Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

24. Bahar Festivali

24. Bahar Festivali
Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2018, Cuma

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bahar Festivali’nin 24.’sü, bu yıl 16 – 19 Mayıs 2018 tarihlerinde, DAÜ Kampüsü’nde düzenleniyor. Kuzey Kıbrıs Turkcell’in mobil iletişim sponsorluğunda gerçekleştirilecek ve 4 gün sürecek olan 24. DAÜ Bahar Festivali ile ilgili detaylı bilgi vermek adına 10 Mayıs 2018 Perşembe günü, saat 12:30’da DAÜ Deniz Tesisleri’nde basın toplantısı gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan DAÜ Uluslararası İşler ve Tanıtım’dan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova, DAÜ olarak öğrencilerin sadece ders saatleri içerisinde değil, ders dışı faaliyetlerde de kendilerine katkı sağlayacak etkinlikler düzenlemeye çalıştıklarının bilgisini verdi. Bahar Festivali’nin DAÜ için önemli bir etkinlik olduğuna değinen Prof. Dr. Tanova, her yıl birbirinden zengin birçok sosyal, kültürel ve sportif etkinliğe ev sahipliği yaptıklarının bilgisini verdi.

Söz konusu basın toplantısına DAÜ Öğrenci İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Tanju Besler, Öğrenci İşleri Eşgüdüm Görevlileri Doç. Dr. Derviş Subaşı, Yrd. Doç. Dr. Mutlu Kale, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Babagil, Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü Birim Sorumluları Damla Sayman ve Evşim Erel, Halkla İlişkiler ve Basın Müdür Vekili Murat Aktuğralı ile Birim Sorumlusu Burcu S. Betin de hazır bulundu

“DAÜ’lü Gommalar”

Bahar Festivali temasının temelini, DAÜ’nün hayvan dostu kampüsü ve hayvanlara olan sevgisini yansıtan “DAÜ’lü Gommalar” sloganı oluşturuyor. “DAÜ’lü arkadaşlar”  anlamını taşıyan sloganda “Gomma” kelimesi ada genelinde sıklıkla kullanılan konuşma diline özgü yerel bir kelime olup, arkadaş, ahbap ve kanka anlamlarını taşıyor.

Afiş tasarımında yer alan hayvanlar sadece insanların dostları olarak vurgulanmamaktadır. Buna ek olarak, afişte yer alan ve ayrıca kampüste sıkça karşılaştığımız bu hayvanlar bizlere üniversitemizin sloganı olan erdem, bilgi ve gelişimi hatırlatmaktadır.

Afişteki karganın taşıdığı sembolik anlam, ilim ve bilgelik ile ilişkilendirilmiştir. Karganın ağzında tuttuğu anahtar ise gücü temsil etmektedir. Bu anahtar bizlere, ilim ve bilgeliğe sahip kişilerin her kapıyı açabileceklerini hatırlatır.

Parlak zeka, beceri, merak, esneklik ve uyum sağlayabilme gibi özellikler kedilerin simgelediği birçok şeyden sadece birkaçıdır. Keşfetme, grubun başını çekme, herhangi bir çevreye uyum sağlama gibi dürtüler kolaylıkla ilerlemenin bir formu olarak yorumlanabilmektedir. Kedinin ağzındaki, Türkçe karşılığı fare olan ancak dilimizde bilgisayar mouse’u olarak kulllanılan nesne ise adapte olmayı simgeler ve bizlere değişen şartlara veya ortamlara uyum sağlamamız gerektiğini hatırlatır.

Köpeklerin karakteristik özelliklerini göz önünde bulundurduğumuz zaman, üniversitemizin erdem ilkesini onların simgelemesi tam yerinde bir karardır. Köpeklerin simgelediği önemli özelliklerden olan sadakat, içtenlik, güvenilirlik, asillik, şartsız kabullenme ve sevgi, cesaret, arkadaşlık, koruma, ve son olarak adaletsizlikle savaşma istekleri, ahlaki mükemmeliyet yolunda bizlere ışık tutabilmektedir.

Kortej Yürüyüşü İle Başlayacak

24. DAÜ Bahar Festivali, 16 Mayıs 2018 tarihinde, saat 17:30’da, Sulu Çember önünden hareket edip Suriçi’ndeki Petek Pastanesi önünde tamamlanacak olan kortej yürüyüşü ile başlayacak. Saat 19:00’da ise, Festival Alanı’nda, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ve Rektör Yardımcıları’nın katılımları ile festivalin resmi açılışı gerçekleştirilecek.

Atölye Çalışmaları ve Eğitim Seminerleri Gerçekleştirilecek

24. DAÜ Bahar Festivali’nin ilk gün programı kapsamında saat 09:30’da, Görsel Sanatlar Kulübü tarafından organize edilen sanatçı Erdoğan Ergün eşliğindeki “Graffiti” atölye çalışması gerçekleştirilecek. Söz konusu etkinlik, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde düzenlenecek.

Bahar Festivali’nin ikinci günü olan 17 Mayıs 2018 Perşembe günü saat 10:00’da fotoğrafçı Tommy Reynold Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde “Işık Portreleri” ve 14:00’de “Prodüksiyon Sonrası İş Akışı” konulu atölye çalışmaları gerçekleştirecek.

Aynı gün saat 11:30’da Lala Mustafa Paşa Spor Sarayı’nda  Özel Olimpiyatlar Türkiye Futsal Turnuvası gerçekleştirilecek. DAÜ Oyun Platformu tarafından ise saat 11:30’da Emre Canbazoğlu ve Burkay Özdemir tarafından “Bağımsız Oyun Geliştiricisi’nin Galaksi Rehberi” konulu söyleşi gerçekleştirilecek.

Sosyal ve Kütürel Aktiviteler Müdürlüğü Aktivite Salonu’nda saat 12:30’da Tuluhan Telekioğlu “Yapabilirsin!” ve saat 13:30’da “Nuray Sayarı ile Astroloji” konulu söyleşiler gerçekleştirilecek. Söyleşilerin ardından ise saat 16:00’da “Metin Uca ile Passaparola” isimli yarışma gerçekleştirilecek.

Öte yandan 18 Mayıs 2018 Cuma günü Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü Aktivite Salonu’nda saat 11:30’da Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi “Geliştirici Bir Araç Olarak Sporun Özel Eğitim Alanındaki Pozitif Etkileri”, saat 12:30’da Prof. Dr. Mehmet Sungur tarafından “Şeytan Üçgeni: Aşk, Evlilik, Sadakatsizlik”, saat 14:00’de Yrd. Doç. Dr. Ziya Tavil, Yrd. Doç. Dr. Salih Çakmak ve Dr. Tamer Karakoç tarafından “Özel Eğitimde Olumlu Davranışsal Destek” konulu paneller gerçekleştirilecek.

19 Mayıs 2018 Cumartesi günü  Kütüphane Oditoryum’da saat 12:00’de ATV Haber Spikeri Cem Öğretir “Etkili İletişim, Beden Dili ve Diksiyon Eğitimi” konulu eğitim semineri gerçekleştirecek. Aynı gün saat 12:30’da Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü Aktivite Salonu’nda Hasan Bağlar, İrem Siyahgöz, Mert Yusuf Özlük tarafından “Doğa Fotoğrafçılığı – Kente Dair – Fotoğrafta Anlam” konulu sunum ve ödül töreni gerçekleştirilecek. Saat 13:30’da ise yine Aktivite Salonu’nda Türkiye’nin tanınmış fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut tarafından “Portre ve Kurgu” konulu söyleşi gerçekleştirilecek.

Mustafa Sandal ve Gülşen Sahne Alacak

Festivalin ilk günü Türkiye’nin ünlü sanatçısı Mustafa Sandal ana sahnede konser verecek. Saat 22:00’de DAÜ Stadyumu’nda gerçekleştirilecek olan konserde Mustafa Sandal, dillerden düşmeyen şarkılarıyla geceye katılanlara unutulmaz saatler yaşatacak.

18 Mayıs 2018 Cuma günü dünya genelinde büyük bir hayran kitlesine sahip olan“Game of Thrones” dizisinde “Hodor” karakterine hayat veren DJ Kristian Nairn saat 22:00’de DAÜ Stadyumu’nda konser verecek.

Türkiye’nin ünlü sanatçısı Gülşen ise 19 Mayıs 2018 Cumartesi günü sevenleri ile buluşacak. Saat 22:00’de DAÜ Stadyumu’nda sahne alacak olan Gülşen birbirinden güzel şarkılarını seslendirerek geceye katılanlara keyifli saatler yaşatacak. 

Abdülkerim  Durmaz,  Sinan Engin ve Uğur Yücel Söyleşi Gerçekleştirecek

Türkiye’nin ünlü spor yorumcusu, eski futbolcu ve teknik diröktörlerinden Abdülkerim Durmaz ile Sinan Engin 17 Mayıs 2018 tarihinde saat 14.30’da Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda “Türk Futbolu Hakkında vol. 2” konulu söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca, saat 17:00’de Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Uğur Yücel sevenleri ile bir araya gelecek.

Öte yandan Beşiktaşlılar Kulübü tarafından 18 Mayıs 2018 tarihinde saat 17:00’de Aktivite Salonu’nda Ahmet Dursun, Baki Mercimek ve Alen Markaryan tarafından “Geçmişten Günümüze Beşiktaş” konulu panel gerçekleştirecek.

Demet Akbağ, Metin Hara ve Fırat Tanış Sevenleri ile Bir Araya Gelecek

18 Mayıs 2018 Cuma günü Türkiye’nin önde gelen tiyatro sanatçısı Demet Akbağ saat 13:30’da Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda söyleşi gerçekleştirecek. Ardından ise son zamanlarda adından sıkça söz ettiren yazar Metin Hara sevenleri ile buluşacak. Saat 17:30’da ise Türkiye’nin bir diğer ünlü sanatçısı Fırat Tanış gerçekleştireceği söyleşi ile sinema severler ile buluşacak.

Tiyatro Gösterileri Gerçekleştirilecek

24. Bahar Festivali kapsamında 17 Mayıs 2018 Perşembe günü saat 19:30’da Hakan Yılmaz, Eylül Öztürk, Cengiz Şahin ve Ebru Kaymakçı’nın yer aldığı “Yetersiz Bakiye” isimli tiyatro gösterisi gerçekleştirilecek.

Öte yandan 18 Mayıs 2018 Cuma günü ise Türkiye’nin ünlü tiyatro sanatçılarından Cem Özer, Betül Şahin’in yer aldığı “Ömürsün Doktor” isimli tiyatro gösterisi gerçekleştirilecek.

EMUATHLON 18 Mayıs Cuma Günü

Her yıl geleneksel olak Bahar Festivali kapsamında DAÜ Spor İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen EMUATHLON ise 18 Mayıs 2018 Cuma günü saat 15:00’de gerçekleştirilecek. Katılımın oldukça yoğun olmasının beklendiği yarışmada takımlar gruplar şeklinde en kısa sürede yarışı bitirmeye çalışacaklar. 

COLOR FEST 19 Mayıs Cumartesi Günü Yapılacak

Dünyanın en renkli festivali olarak bilinen “Color Fest” etkinliği 19 Mayıs 2018 Cumartesi günü 14:30 – 20:30 saatleri arasında DAÜ Golf Sahası’nda gerçekleştirilecek. söz konusu etkinlik ile öğrenciler DJ’ler eşliğinde müziğin ve renklerin bütünleştiği rüya gibi bir atmosferde gönüllerince eğlenebilecekler.

 

Eğitim hayatına 2012-2013 Akademik Yılında başlayan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi'nin verdiği eğitimin uluslararası standartlarda olduğu artık tescillendi.

Ulusal ve uluslararası standartlara tamamen uygun olduğu belgelenen Fakülte'nin uluslararası tanınırlığı olan diploması ise bundan böyle mezunlara yurt dışındaki mesleki sınavlara katılma şansı verecek.

Uluslararası alanda Kıbrıs'ın içinde bulunduğu bölgede tıp eğitimine yönelik akreditasyon veren tek kurum olan Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği'nin (TEPDAD), DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi (M.Ü.) Tıp Fakültesi'nin ortak yürüttüğü Uluslararası Tıp Programı'nı akredite etmesinin ardından, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Nilüfer Güzoğlu, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine mülakat verdi.

Akreditasyon sayesinde DAÜ Tıp Fakültesi'nin uluslararası standartlarda eğitim verdiğinin tescillenmiş olduğunu kaydeden Güzoğlu, akreditasyonla üniversitenin statüsünün daha da güçlendiğini vurguladı. Güzoğlu, “Öğrencilerimiz uluslararası tanınırlığı olan bir diplomaya sahip olacak, yurt dışındaki mesleki sınavlara katılma şansını elde edecekler ve uluslararası alanda kariyerlerine devam edebilecekler. Daha önceki mezunlarımızdan da Avrupa ve Amerika'da çalışanlar var ama 2023 itibarıyla United States Medical Licensing Examination (USMLE) gibi sınavlara girmek için akredite bir fakülteden mezun olmak zorunlu hale geldi." dedi.

Güzoğlu, Fakülte'nin artık ÖSYM kılavuzunda “Akredite Tıp Fakültesi" olarak yer aldığını da dile getirdi.

 

“Akreditasyon eğitim kalitesini güvence altına almak ve sürekli gelişim için önemli"

Akreditasyonun fakültenin eğitim kalitesini güvence altına almak ve sürekli gelişim anlayışını sürdürmek için önemli olduğunu vurgulayan Güzoğlu, “Çünkü akreditasyon bir kere alındı ve bitti değil... Biz yıllık olarak bu heyete raporlarımızı göndermeye devam edeceğiz, belirli aralıklarla fakülteyi ziyaret edecekler ve şartları hâlâ sağlayıp, sağlamadığımızı kontrol edecekler. Dolayısıyla eğitim kalitemizi belirli standartlara oturtup güvence altına aldık, sürekli olarak eğitim kalitemizi çağın gereklerine uygun olarak yeniliyoruz anlamına geliyor" diye konuştu.

DAÜ-MÜ ortak tıp programının Dünya Tıp Fakülteleri Listesinde yer aldığını ve birçok mezunun uluslararası alanda kariyerlerine devam ettiğini de dile getiren Güzoğlu, şunları söyledi:

“Ayrıca fakültemizin KKTC'de ilk uluslararası tıp akreditasyona sahip tıp programı ve Türkiye'de ilk akredite ortak tıp programı olmasının gururunu yaşıyoruz. Bu fakültemizin sadece bölgesel değil küresel düzeyde de rekabetçi bir eğitim kurumu olduğunu gösteriyor."

 

Akreditasyon süreci…

İlk mezunlarını verdikleri 2018 yılı itibarıyla akreditasyon sürecine başladıklarını söyleyen Güzoğlu, uzun ve titiz bir çalışma gerektirdiği için pandeminin de araya girmesiyle sürecin uzadığını anlattı. Akreditasyon yolunda öğrenciler ve hocalarıyla birlikte özveriyle çalıştıklarını söyleyen Güzoğlu, TEPDAD tarafından yürütülen süreçte, eğitim programları, akademik ve idari kadrolarının, öğrenci destek hizmetlerinin ve klinik uygulamalarının detaylı şekilde incelendiğini kaydetti.

Güzoğlu, akreditasyon için öncelikle dokuz ana başlıktan oluşan bir değerlendirme raporu sunduklarını, raporun incelenerek kendilerine bazı revizyonlar önerildiğini, bu önerileri titizlikle yerine getirdiklerini anlattı. Ön değerlendirme raporunun onaylanmasının ardından ziyaret basamağına geçildiğini söyleyen Güzoğlu, şunları ifade etti:

“Geçen haftalarda TEPDAD heyeti fakülteyi ziyaret etti, tüm akademik kadroyu eğitim programlarını, öğrenci destek hizmetlerini titizlikle inceledi ve raporda yazılanların tutarlı olduğunu tespit ederek belgeledi. Bunun üzerine UTEAK oy birliği ile programımızın akredite olmasını kararlaştırdı."

Akreditasyon sürecinin kendilerine çok şey kazandırdığını belirten Güzoğlu, “Eğitimin sadece sınıf içi derslerden ibaret olmadığını, öğrenci destek hizmetleri, klinik uygulamalar ve mezuniyet sonrası takibin de büyük önem taşıdığını bir kez daha gördük" dedi.

 

Dersler... Program

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Nilüfer Güzoğlu, öğrencilerin üç sene DAÜ'de klinik öncesi dersler aldığını, daha sonraki üç yılda ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı hastanelerde klinik eğitim görerek oradaki olanaklardan yararlandıklarını ve çok fazla hastayla birebir etkileşim içerisinde olduklarını anlattı.

Fakülte programının temel bilimleri ve klinik dersleri öğretmekle sınırlı olmadığını vurgulayan Güzoğlu, öğrencilere liderlik becerileri kazandırmak, hasta merkezli sağlık hizmeti sunmak, hastalarla etkili iletişim kurmak, meslekler arası iş birliği becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak gibi birçok yetkinliği kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Güzoğlu, bilimsel araştırmaları teşvik ettiklerini, daha ilk yıldan itibaren öğrencilerin araştırma projelerine dahil olduğunu belirterek, sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini de kaydetti. Güzoğlu, öğrencilerinin toplum sağlığı ve dezavantajlı grupların desteklenmesi gibi projelerde aktif görev aldığını söyledi. Güzoğlu ayrıca, ikinci sınıftan itibaren öğrencilerin hastalarla hem kendi kliniklerinde hem de Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde karşılaşmasını sağladıklarına da dikkat çekti. Güzoğlu, “Sadece iyi doktorlar değil, topluma duyarlı hekimler yetiştirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

 

Öğrenciler… Mezunlar… 23 ülkeden 230 mezun

Şimdiye kadar 230 civarında mezun verildiğini, mezunların yüzde 30'unun KKTC'den, yüzde 20'sinin Türkiye'den ve yüzde 50'sinin de uluslararası öğrencilerden oluştuğunu belirten Güzoğlu, halihazırda 23 farklı ülkeden mezunları bulunduğunu kaydetti.

Mezun takip sistemini geliştirmeye çalıştıklarını ancak ellerinde mezunlarıyla ilgili gerekli bilgilerin olduğunu anlatan Güzoğlu, hem Kıbrıs'a gelip çeşitli branşlarda çalışan hem de yurt dışında büyük başarılar elde eden mezunları bulunduğunu ve kendileriyle iletişim içerisinde olduklarını vurguladı.

 

Hedefler…

Fakültenin hedeflerinden de bahseden Güzoğlu, yüksek lisans, doktora ve master programı açmayı, uluslararası iş birliklerini geliştirmeyi, öğrenci değişim programlarını ve bilimsel araştırmaları artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

DAÜ Web Siteleri