Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra’nın Katılımıyla Açıldı

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra’nın Katılımıyla Açıldı
Yayınlanma Tarihi: 6 Haziran 2022, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak hizmet verecek olan Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra’nın da katılımlarıyla, 3 Haziran 2022 Cuma günü, saat 10:00’da, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nde düzenlenen törenle açıldı. 

Açılış törenine Bakan Altuğra, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Üyeleri, İdari ve Teknik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhan Şensoy, Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Güzoğlu, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Bakan Altuğra, tören öncesinde DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Binası’nı gezerek bilgi aldı. Sonrasında açılış törenine geçildi.

Nilüfer Güzoğlu

“Multidisipliner Çalışmalar Yapabileceğiz”

Törende konuşan DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Güzoğlu, merkezin fakülte ve DAÜ için hayırlara vesile olmasını diledi. Hekimliğin sanat olarak benimsendiğini, çünkü hekimlerin hastalarına tanı koyarken fırça darbelerini tuvale işler gibi hastadan bilgileri tek tek toplayarak bilgeliği, ustalığı ve tecrübeleriyle birleştirerek büyük resmi ortaya koyduğunu belirten Doç. Dr. Güzoğlu, bu nedenle hekimliğin aslında usta-çırak ilişkisine de benzetildiğine dikkat çekti. Uluslararası saygın kuruluşların önerdiği gibi DAÜ’nün çatısı altında ilk yıldan itibaren fakülte öğrencilerinin hastalar ile buluşma imkanı bulacağına vurgu yapan Doç. Dr. Güzoğlu, ayrıca merkezde sağlık profesyonelleri yetiştiren diğer fakülteler ile de multidisipliner çalışmalar yapabileceklerini belirtti.

Nahide Gökçora

“Öğrenciler İyi Klinik Uygulamaları Görecek”

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, halka yeni hizmetler verecek olmanın haklı gururunu ve onurunu yaşadıklarını belirterek, KKTC’de devlet üniversitesi bünyesinde tek tıp fakültesi olan DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nde bugün aktif olarak hizmete açılan Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin fakültenin misyonuna uygun olarak atılan önemli bir adım olduğunu vurguladı. Misyonlarının kaliteleriyle fark yaratan kaliteli hekimler yetiştirmenin yanında, toplumun sağlık sorunlarına da ışık tutarak çözümler üretmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökçora, fakültenin yıllardır toplum sağlığına yönelik olarak yürüttüğü kanser kayıtçılığı projesi ve Gazimağusa Devlet Hastanesi – DAÜ genetik araştırma laboratuvarlarının kurulması gibi projelerden bahsetti. Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde öğrencilerin ve konularında uzman olan hocaların yaşa uygun kanser taraması, çocuklarda aşılama, otizm gibi nöroçeşitliliğin erken tanısı için danışmanlık, çağımızın önemli sorunlarından biri olan demansın tanı ve tedavisi gibi uygulamaları hayata geçireceklerini ifade eden Prof. Dr. Gökçora, amaçlarının merkezde öğretim üyelerini halk ile buluşturmak ve öğrencilerini tıp eğitimlerinin ilk yıllarından itibaren iyi klinik uygulamalara şahit olarak yetiştirerek toplum sağlığına hizmet vermek olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Gökçora, merkezin fakülteye, DAÜ’ye ve tüm ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Aykut Hocanın

“Merkezin Açılmasına Katkı Sağlayanlara Teşekkür Ederim”

DAÜ Rektöü Prof. Dr. Aykut Hocanın, bugünün kendileri için çok mutlu bir gün olduğunu ifade ederek, eski Rektör Prof. Dr. Necdet Osam ve ekibine bu konuyla ilgili ilk adımı attıklarından dolayı teşekkürlerini iletti. DAÜ’nün bir devlet üniversitesi olarak amacının kaliteli eğitim vermek, araştırma yapmak ve topluma hizmet etmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hocanın, merkezin açılışının bu üç amacın birbiriyle buluştuğu bir an olduğunu kaydetti. Topluma bir hastane gibi hizmet verme amacını gütmediklerini, merkezde eğitim amaçlı olarak ilk üç yılda temel tıp eğitimi verirken, aynı zamanda yetişen öğrencilerin hasta görmesi ve topluma katkı sağlamayı hedef aldıklarının altını çizen Prof. Dr. Hocanın, DAÜ’nün her alanda iddialı bir üniversite olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Hocanın, merkezin açılmasında önemli katkılarda bulunan tüm paydaşlara teşekkür etti.

Erdal Özcenk

“Halkın Sağlık Hizmetlerine Erişimi Artacak”

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, böyle bir merkezin DAÜ tarafından ülkeye kazandırılmış olmasından dolayı gerek Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı, gerekse de bir hekim olarak gurur duyduğunu ifade etti. DAÜ’nün KKTC’de yükseköğretim alanının lokomotifi konumunda olduğunu hatırlatan Dr. Özcenk, ülkenin büyük bir değeri olan DAÜ’nün halkla da iç içe bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. Bunun en çarpıcı örneğinin zorlu pandemi sürecinde halkla tek yürek olarak öğrencilere verdikleri destek olduğuna işaret eden Dr. Özcenk, DAÜ’nün güçlü kurumsal yapısı sayesinde bu zor süreci ekonomik ve sosyal yönden almış olduğu tedbirlerle alnının akıyla atlattığını belirtti. Dr. Özcenk DAÜ’nün öğrencilerine sağladığı kaliteli eğitimin yanında, KKTC’ye katma değer sağlayacak projeler de ürettiğini vurguladı. DAÜ Dr. Fazıl Küçük Fakültesi’nin tarihçesi ile ilgili bilgi veren Dr. Özcenk, fakülte mezunlarının tüm dünyada hekimlik yapabileceğine işaret etti. Açılan merkezin halkın sağlık hizmetlerine erişimini de arttıracağını ifade eden Dr. Özcenk, aynı zamanda fakülte öğrencilerine hocalarının gözetiminde pratik yapma imkanı da sağlayacağını kaydetti. Merkezde toplum sağlığına yönelik çeşitli hizmetlerin verileceğini ve araştırmaların yapılacağını ifade eden Dr. Özcenk, bu modern merkezin kuruluşunda emeği geçen tüm paydaşları kutlayarak, öğrencilere ve halka hayırlı olmasını diledi. Dr. Özcenk, konuşmasını Kanuni Sultan Süleyman’ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi; olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözleriyle sonlandırdı.

İzlem Gürçağ Altuğra

“Ülkemize Hayırlı ve Uğurlu Olsun”

KKTC Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, tıp eğitiminin en kapsamlı ve uzun süreyi kapsayan eğitim olduğunu ifade ederek, bu süreçte gelişen eğitim teknolojilerinin yanı sıra, pratik uygulamaların da öneminin büyük olduğuna vurgu yaptı. KKTC’nin bir üniversiteler adası olduğunu belirten Bakan Altuğra, tıp fakültelerinde öğrencilerin iyi klinik uygulamaları öğrenebilecekleri imkanlarının olmasının ülke için önemli bir artı olduğuna işaret etti. Daha önce bakanlığa bağlı hastanelerde gözlem ve araştırmalarını sürdüren DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi öğrencilerinin artık DAÜ bünyesinde bu olanaklara kavuşmasının kendisini çok mutlu ettiğini kaydeden Bakan Altuğra, bir ülkede sağlık hizmetlerinin daha da ileri noktalara taşınmasında bilim yuvası üniversitelerin rolünün vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Yakın geçmişte DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ile ortaklaşa yürüttükleri kanser kayıtçılığı projesi ve Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde kurulan MDH – DAÜ Moleküler Genetik Araştırma Laboratuvarı’nın ortaklaşa çalışmanın ülkeye getirdiği faydalara dair en güzel iki örnek olduğunu belirten Bakan Altuğra, bundan sonra da toplum sağlığının daha da iyiye götürülmesi için güzel projelerde birlikte çalışmanın en büyük temennileri olduğunu ifade etti. DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nin kuruluşundan bu yana bu denli ilerleme kazanması ve sağlık alanı gibi hassas bir alanda hizmet vermek üzere başarılı öğrencileri yetiştirmesinin takdir edilmesi gerektiğini belirten Bakan Altuğra, merkezin açılmasıyla birlikte de öğrencilerin pratik eğitiminin yanında akademisyenler tarafından sağlık alanında organize edilecek bir çok çalışmaya da vesile olacağını duymaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nin motivatör etkisi ve bakanlığın personel ve donanım anlamındaki altyapısı ile birlikte daha çok güzel işlere imza atabileceklerini kaydeden Bakan Altuğra, merkezin ülkeye hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın ve Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora tarafından merkeze katkılarından dolayı Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter’e teşekkür plaketi takdiminde bulunuldu. Merkez kurdele kesimi ile açıldı. Kurdele kesimi sonrasında Bakan Altuğra merkezi gezerek yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

DAÜ Web Siteleri