Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

Kadınların Korkulu Rüyası Meme Kanserini Önlemek Mümkün Mü?

Kadınların Korkulu Rüyası Meme Kanserini Önlemek Mümkün Mü?
Yayınlanma Tarihi: 6 Aralık 2016, Salı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Meme ve Endokrin Cerrahi Ünitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Ümit Uğurlu  meme kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Uğurlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Meme kanseri dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir. Türkiye'de bu oran, 100.000 kadında 40-45 olarak görülmektedir. Erken tanı yöntemleri ve tedavideki gelişmeler sayesinde, meme kanseri tedavisinde çok umut verici sonuçlar alınmaktadır. Erken evrede tanı konulup tedavi edilen hastaların daha uzun ve kaliteli yaşam sürdürdükleri bilinmektedir.

Meme kanseri için tarama nasıl yapılıyor?

Meme kanseri görülme sıklığı yüksek olan ülkelerde tarama programları sağlık politikası olarak yürütülmektedir. Türkiye’de Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezleri (KETEM) uygulamaları ile, sağlıklı ve yüksek riskli kadınlar için mamografi taramaları ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için, en kolay ve ucuz yöntem kendi kendine meme muayenesi (KKMM)’dir. KKMM’nin amacı kadının kendi meme dokusunu daha iyi tanıyabilmesi ve meme dokusundaki değişiklikleri erken dönemde fark ederek, en yakın sağlık kuruluşuna gidip meme muayenesi ve tarama yöntemlerinden faydalanmasını sağlamaktır. Adet gören kadınların, adet gördükleri ilk günü 0. gün kabul edip, 7. ve 10. günler arasında her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları gerekir. Menapoza girmiş kadınların ise; kendilerinin belirleyeceği her ay aynı gün olmak üzere düzenli olarak yapmaları tavsiye edilir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların, her adet görülen dönemde, adet görülmesinden sonraki 7. ve 10. günler arası muayeneyi yapmaları önerilir.

Günümüzde meme görüntülenmesinde; mamografi, meme ultrasonografisi ve meme manyetik rezonans görüntüleme kullanılmaktadır. Hiç bir yakınması olmayan ve yüksek risk taşımayan kadınların, 40 yaşından itibaren 2 yılda bir mamografi çektirmeleri önerilir. 40 yaşından küçük kadınlarda ise ultrasonografi ile görüntüleme yapmak tavsiye edilir. Gerek görüldüğü hallerde, hem ultrasonografi hem de mamografi yöntemi kullanımı istenebilir.

Meme kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Meme kanseri tedavisi, farklı klinik disiplinlerin görüşlerinin sunulduğu konseylerde verilen kararlar ışığında kişiye özel olarak planlanmaktadır. Genel cerrah/meme cerrahı, onkolog, radyasyon onkoloğu, patolog, nükleer tıp uzmanı ve de plastik/rekonstrüktif cerrahi uzmanından oluşturulan bu konseylerde tedavinin hangi şekilde ve sıralamada yapılacağının kararı verilmektedir. Gelişen onkoplastik ve de rekonstrükstif yöntemler sayesinde cerrahi planlamasında, ilk başta ya da ilaç tedavileri sonrasında öz dokular (karın kasları, sırt kasları vs gibi) ya da sentetik implantlar (silikon implant gibi) kullanılarak rekonstrüksiyonlar yapmak da mümkündür. Onkolojik tedaviler ise kişiye özel planlanmakta olup kemoterapi, hormonoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik ilaçlar kullanılmaktadır. Son 20 yılda, meme kanserinde çeşitlenen cerrahi yöntemler ve onkolojik tedaviler sayesinde uzun dönemde çok iyi sonuçlar alınmaktadır. 

DAÜ Web Siteleri