Tıp Öğrenci Kongresi Prof. Dr. Nahide Gökçora Açılış konuşması ile başladı.

Tıp Öğrenci Kongresi Prof. Dr. Nahide Gökçora  Açılış konuşması ile başladı.
Yayınlanma Tarihi: 5 Mayıs 2017, Cuma

Prof. Dr. Nahide Gökçora Açılış konuşması  :

Açılış konuşması ve Tanıtım açıklamaları. Doğu Akdeniz Uluslararası Tıp Öğrencileri Kongresi 2017.

Sayın Bakanım, Mütevelli Heyeti Başkan ve Üyeleri, Rektör, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, seçkin bilim insanları ve misafirler, tıp öğrencileri, bayanlar ve baylar:

İkinci kez ev sahipliğini yaptığımız 2017 Doğu Akdeniz Uluslararası Tıp Öğrencileri Kongresi'ne hoş geldiniz. Hepinizi burda görmek benim için bir zevk ve onurdur. Geçtiğimiz yıl, ilk Doğu Akdeniz Uluslararası Öğrenci Kongresi'ni gururla gerçekleştirdik. Özellikle yurtdışından aramıza katılanlara da hoşgeldiniz demek istiyorum. Umarım burada, hem oturumlar sırasında hem de başka yerlerde ziyaretiniz sizler için keyifli olacaktır.

Genel olarak tanımlarsak araştırma, lisans tıp eğitimi için değerli bir varlıktır. Temel bir düzeyde bile olsa, tıp fakültesi öğrencilerini araştırmalara katmak, bilginin pasif olarak edinilmediğini, ancak sürekli oluşturulan, tartışılan ve yeniden formüle edillen birşey olduğunu anlamalarına yardımcı olur. DAÜ Fazıl Küçük Tıp Fakültesi olarak tıp öğrencilerimizi "Klinik Becerilere Giriş" dersi kapsamında araştırma projeleri yürütmelerini ve bulgularını bölgesel, ulusal veya uluslararası öğrenci platformlarında sunmaları için teşvik ediyoruz.

Daha önce görülmemiş bir felaket ve insani krizler yaşayan bir dünyada yaşıyoruz.

İnsani yardım yapılan, yaralılar için medikal bakım sağlanan koşullarda bile sivillerin etkilendiği  protestolar ve toplumsal huzursuzluk dalgaları görüyoruz. Bu çatışma durumlarının bazılarında sağlık personeli ve tesislerine yönelik saldırılar sıkıntı vericidir. Çatışma durumlarında sağlık çalışanlarının ve sağlık tesislerinin korunması ve hasta ve yaralı için bakım hizmeti vermeleri sağlanmalıdır.

Gittikçe daha çok sayıda kadın ve çocuk silahlı çatışma ve cinsel saldırganlığın kurbanı oluyor. Avrupa, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana insanların en büyük kitlesel hareketini yaşamıştır. 1 milyondan fazla mülteci ve göçmen Avrupa Birliği'ne girmiş, bunların büyük çoğunluğu Suriye'de ve diğer sorunlu ülkelerde savaş ve terörden kaçmıştır. Buna ihtiyaç duyanlar tarafından bakıma erişim, çağdaş zamanların merkez noktasında ve bu konferansın ana temasında yer almaktadır. Seçkin konuşmacılarımız ve panel tartışmacılarımız, çatışma dünyasında sağlık ve tıp konusundaki görüşlerini özel olarak ele alacak ve ayrıntılarıyla inceleyeceklerdir.

Tıp öğrencilerinin çeşitli nedenlerle öğrenci kongrelerine katılmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Öncelikle, tıp alanındaki en son gelişmelere katkıda bulunma ve bunları öğrenme fırsatı buluyorlar. İkinci olaraksa, liderlik becerileri ve bilimlerini savunabilme becerilerini geliştirirler. Üçüncüsü, tıp öğrencileri verileri hakkında açık ve anlamlı bir şekilde nasıl konuşacağını öğrenirler. Son olaraksa, benzer teknikler, popülasyonlar veya istatistiklerle çalışan diğer tıp öğrencileriyle tanışır ve değerli bilgiler öğrenirler.

Bu konferansın katılımcılara hem akademik hem de sosyal açıdan katkıda bulunacağını umut ediyorum. Burada sanat atölye çalışmalarına katılacaklar, kişisel olarak gelişecekleri teşvik edici panel tartışmaları ve sunumlar yapacaklardır.

Bugünün  gerçekleşmesini sağlayan ilgili Organizasyon Komitesine çok teşekkür ediyorum. Anlamlı bir programı bir araya getirmek ve çeşitli üniversitelerdeki tıp öğrencilerini bir araya getirmek için çok çalıştılar. Hepinizin Mağusa'da iyi zaman geçirmesini ve verimli, başarılı bir Kongre olmasını dilerim.