Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Geriatri Bilimi ve Yaşlılık Konusunda Açıklamalarda Bulundu

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Geriatri Bilimi ve Yaşlılık Konusunda Açıklamalarda Bulundu
Yayınlanma Tarihi: 5 Ekim 2016, Çarşamba

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bölümü Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Aslı Tufan Çinçin, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısı ile Geriatri Bilimi ve Yaşlılık hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Çinçin ortalama yaşam süresinin artması ile yaşlılara özel bakım ihtiyaçlarının farkındalığının arttığını belirterek, özellikle yaşlılarla ilgilenen bir bilim dalı olarak “Geriatri”nin ortaya çıktığını vurguladı. Uzm. Dr. Çinçin yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

Geriatri daha geniş tarifiyle 65 yaş ve üstü bireylerin hastalıkları, fonksiyonel durumları, sosyal yaşamları, yaşam kaliteleri, bu bireylere yönelik etkili koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. Geriatri yaşlı bireylerde daha sık görülen yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik, damar tıkanıklığı, kemik erimesi, kanserler gibi pek çok dahili hastalığın yanı sıra yine yaşlılarda daha sık görülen unutkanlık, depresyon (hayattan keyif alamama), idrar kaçırma, uyku problemleri (uykusuzluk, fazla uyuma, sık uyanma, uykuya dalamama), sık düşmeler, hareket bozuklukları, beslenme bozukluğu, bası yaraları gibi çok sayıda problemin tek birim tarafından değerlendirilmesine olanak sağlar.

Uzm. Dr. Çinçin yaptığı açıklamada uzun ve kaliteli yaşam için yaşlılarda alınması gereken koruyucu tedbirler hakkında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

  1. Kazalardan korunma: Yaşlılık dönemindeki kazalar ve yaralanmalar çeşitli sakatlıklara neden olmakta ve hatta bazen ölümcül seyredebilmektedir. Yaşlılarda kazalara neden olabilecek tüm faktörler göz önüne alınarak gerekli çevre düzenlemeleri yapılmalıdır.
  2. Sigara: Sigara akciğer, oral kavite, özofagus, mesane, mide kanseri ve KOAH’a neden olur. Kullanıyorsa bırakılması sağlanmalıdır.
  3. Fiziksel Aktivite: Sağlıklı, aktif ve bağımsız bir yaşam sürülmesi açısından düzenli olarak yapılan egzersizin önemi vardır. Düzenli yapılan egzersiz düşme riskini azaltır, kas gücünü artırır, kemik kaybını azaltır. Yaşlılar düzenli egsersiz yapmaya teşvik edilmelidir.
  4. Beslenme: Yaşlılar kötü beslenme açısından risk grubu oluşturmaktadırlar. İleri yaşlarda kötü beslenme nedenleri olarak ekonomik zorluklar, eğitim düzeyinin düşük olması, diş sorunları ve zihinsel fonksiyonlarda yetersizlik sıralanabilir. Her yaşlı bireyin doğru ve bilinçli beslenme açısından hekimlerce uyarılması, eğitilmesi ve diyetinin denetlenmesi gereklidir.
  5. Diş sağlığı: Ağız hijyeninin kötü olması ve dişlerin yeterli olmaması beslenme bozukluğuna katkıda  bulunur. Yaşlıların yılda 1 kez düzenli olarak diş hekimine gitmesi önerilmelidir. 
  6. Aşılama: Özellikle solunum sistemi hastalıklarının seyrini hafifletebileceği için Pnömokok ve influenza aşıları uygulanmalıdır. Sık yaralanma geçirme riski olan yaşlılarda tetanoz aşısı da korunmada önemli bir yer tutar.
  7. Görmenin ve işitmenin korunması: Önlenebilecek olan görme ve işitme kayıplarının erken tanısı açısından yaşlılar göz ve kulak-burun-boğaz kliniklerinde kontrollerini ihmal etmemelidirler.
  8. Kanser Taramaları: Erken tanı koyulursa seyri değişebilen bazı kanser türleri açısından yaşlıların düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmaları önemlidir.
  9. Osteoporoz: Osteoporoz riski yaşla beraber artmaktadır ve osteoporoza bağlı kırık, yaşlıda önemli morbidite ve mortaliteye neden olur. Postmenopozal dönemde kemik mineral yoğunluğu tayini yapılmalıdır. Bununla beraber yaşlılar kalsiyum ve vitamin D alımı ve egzersiz konusunda bilgilendirilmelidir.
  10. Yaşlılarda akılcı ilaç kullanımı.

Uzm. Dr. Çinçin açıklamalarına “Her belirti veya yakınma için hemen ilaç almayı düşünmeyiniz,  muayeneye gelirken kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları yanınızda getiriniz, halen kullanmakta olduğunuz ilaçları mutlaka doktorunuza gösteriniz, sigara, alkol ve kafeinli içecek tüketiyorsanız bunu doktorunuza söyleyiniz, ilacınızı doktorunuzun önerdiği dozda alınız ve tedavi şemasına uyum göstermeye çalışınız, sorunlarınız veya sorularınız varsa, mutlaka doktorunuza yöneltiniz, kullandığınız ilaçlar ile ilgili her türlü yan etkiyi mutlaka doktorunuza iletiniz, ilaç kullanımında herhangi bir zorluk ile karşılaşırsanız doktorunuza söyleyiniz (örneğin; ilaç kutularının kapağını açmada zorluk, ilacı yutmada zorluk, aynı renkteki tabletlerin karışması gibi), ilaç kullanımı ile ilgili detayları hatırlamak için takviminize işaretler koyunuz, halk arasında "şifalı bitkiler" olarak tanımlanan maddeleri kullanacaksanız, halen var olan hastalıklarınızı veya halen doktor önerisi ile kullandığınız ilaçların doz ve etkinliklerini etkileyebileceğini düşünerek dikkatli olunuz ve mutlaka doktorunuza danışınız.” şeklinde devam etti.

DAÜ Web Siteleri