Tüm Haberleri GösterHer Bağış Yeni Bir Hayat
Yayınlanma Tarihi: 12 Kasım 2015, Perşembe
Organ bağışı bir bireyin hayattayken kendi isteği ile tıbben yaşamı sona erdikten yani beyin ölümü gerçekleştikten sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere doku ve organlarının alınmasına şahitler huzurunda izin vermesi işlemidir. Akli dengesi yerinde ve on sekiz yaşından büyük olan her birey organ bağışında bulunabilir. Bireyler organlarından yalnızca birini bağışlayabilecekleri gibi organlarının tamamını da bağışlayabilirler.
Avrupa ve Amerika'da "Organ Bağışı Haftası" yılın farklı aylarında kutlanıyor olmasına karşın ülkemizde ve Türkiye'de "Organ Bağışı Haftası" TC Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararla her yıl 3‒9 Kasım tarihleri arasında kutlanmakta ve bu kutlamalar kapsamında çeşitli kampanya ve etkinlikler düzenlenmektedir. "Organ Bağışı Haftası"nın birincil amacı organ bağışı ve naklinin yaygınlaşmasını ve toplum bilincinin gelişmesini sağlamaktır. Her ne kadar sağlık açısından önemi tartışılmaz olsa da organ bağışı ve naklinin ülkemizde gündeme taşınması diğer ülkelerdekine nazaran yeni bir olaydır.
Türkiye'de 1991 yılından beridir mevcut olan "Organ ve Doku Nakli Yasası" esas alınarak hazırlanan "İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa" KKTC Meclisi'nin 27 Ekim 2014 tarihli yedinci birleşiminde oybirliğiyle kabul olunmuş olup, ilk organ nakli (babadan oğula böbrek nakli) Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde 28 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşmiştir. Bireyler olarak bize düşen her bağışın yeni bir hayat anlamına geldiğini unutmamak ve organ bağışını toplumsal görevlerimizden biri olarak görmektir.
Prof.Dr. Nahide GÖKÇORA