Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Organ Bağışı Haftası Nedeniyle Açıklamalarda Bulundu

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Organ Bağışı Haftası Nedeniyle Açıklamalarda Bulundu
Yayınlanma Tarihi: 9 Kasım 2017, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araşrıtma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörleri Deniz Birtan, Fatma Başyiğit Uçar, Uğur Özdemir 3 - 9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Organ Bağışı Nedir?

Ölümünüzden sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermenize organ bağışı denmektedir.

Organ Bağışını Kimler Yapabilir?

Organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Kişilerin bir bedel karşılığı organlarını vermeleri yasaya göre yasaktır.
Yaşın ileri olması, sağlık sorunlarının olması, sigara ve alkol gibi alışkanlıkların olması organ bağışı yapmanıza engel değildir.

Hangi Organlar Bağışlanabilir?

Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas, ince bağırsak, yüz, el, kol, bacak, gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kemik iliği, kıkırdak, kas, tendon gibi dokular başarıyla nakledilmektedir. Unutulmamalıdır ki bir gün kendimiz ya da bir yakınımız için organ bağışı bekliyor olabiliriz.

Organlarınızı Bağışlama Kararı Verirseniz Ne Yapacaksınız?

Sağlık Müdürlüklerinde, hastanelerde, organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vs. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek sorunları önlemek açısından yararlı olacaktır. Zaten bu nedenle bağış yapmaya gittiğiniz resmi kuruluşta dolduracağınız formda bir yakınınızın telefon numarası istenecek olup, kendisine de bakanlıkça organ bağışında bulunduğunuza dair mesaj gönderilecektir. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir. İsterse herhangi bir Organ Bağış Birimine de giderek bağıştan vazgeçtiğini bildirebilir.

Diyanet İşleri Başkanlığının Organ Bağışı Konusuyla İlgili Görüşü

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 06.03.1980 / 396113 kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.

Organ Nakli Nedir?

Organ nakli (transplantasyon); vücutta görevini yapamayan bir organın-dokunun yerine canlı kişiden, beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden ya da ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın-dokunun nakledilmesi işlemidir. Organ nakli, son dönem organ yetersizliği tanısı ile izlenen hastalarda tıp ve sosyal açıdan önemli yararlar sağlayan bir tedavi seçeneğidir. Organ nakillerinde kaynak canlı veya kadavra (beyin ölümü gerçekleşen hastalar) organ bağışı olabilir. Gelişmiş ülkelerde organ vericilerinin %75-80’i kadavra, % 20-25’i canlı kaynaklı iken ülkemizde bu oran tam tersidir ancak kadavradan organ nakli sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Dünya genelinde en yüksek donör (verici) oranı milyon nüfusta 40.2 ile İspanya’dır. Türkiye’de donör oranı milyon nüfusta 6’dır. Canlı kaynaklı olarak sadece böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir. Bu nedenle organ bağışı ile kadavra vericilerin varlığı çok önemlidir. Organlarınızı  bağışlayarak; ölürken birçok insana hayat  verebilirsiniz. Her bağış yeni bir hayattır.

DAÜ Web Siteleri